Planen

Det nye udstillingsanlæg.

Der er højst sandsynligt nogle ting som vi har valgt at gøre på én måde, som andre ville gøre på en anden måde, da vi naturligvis ikke har patent på sandheden. Det vil også være svært at sige at én løsning er mere rigtig end en anden, og der kan også være andre faktorer som størrelsesforhold og interesser, der i en anden klub ville give et andet resultat. Men jeg vil her prøve at fremkomme med nogle argumenter for de valg, som vi har truffet.

Sporplan

Det har været af højeste prioritet, at vi kan køre med lange tog, gerne 6 meter togstammer. Derfor er større radier i kurverne vigtig.

Princippet for den nye sporplan er stadig tre skinnecirkler, således at togene kan køre rundt. Til forskel fra det eksisterende anlæg, vil det nye anlæg have forbundne kredse, således at der kan skiftes skinnekreds uden fysisk at løfte tog fra kreds til kreds. Dette vil kræve mere fokus end hidtil, men denne ændring har været et stort ønske blandt klubbens medlemmer.

Geometri

Vi har, foruden vores udstillingsanlæg, også et fast anlæg, hvorfor vores udstillingsanlæg står opmagasineret det meste af tiden. Derfor er det en vigtig faktor at opbygge udstillingsanlægget af moduler, som kan stables. Hele anlægget bliver opbygget af fire typer moduler; hjørnemoduler, landskabsmoduler, parademoduler og opstillingsmoduler. Parade og opstillingsmoduler bliver bygget på samme type plade, så vi reelt kun får tre størrelser. Ved at anvende forholdsvis få typer geometriske figurer, gør man sig selv en tjeneste – i stedet for at have mange moduler med mere eller mindre specielle størrelser, da disse vil være sværere at transportere og opbevare.

Størrelser

Store moduler giver få overgange fra modul til modul, hvilket er en god ting, når man gerne vil køre med små tog (H0). Færre overgange er også nemmere ved landskabsopbygning, da det kan være svært at skjule overgangene fra modul til modul. Ulemperne ved store moduler er håndtering og vægt. Skal modulerne for eksempel bæres ned af en trappe, eller igennem en smal dør, er små moduler helt sikkert at foretrække. Der skal med andre ord indgås et kompromis ved fastlæggelse af modulstørrelser.

På vores faste anlæg har vi et areal på 70 x 400 cm, hvor der kan indsættes forskellige industrimoduler. Disse moduler er alle opbygget på plader, som er 70 x 100 cm. og med fire moduler i denne størrelse, kan arealet fyldes ud. Den store forkromede plan er, at alle industrimoduler skal kunne bruges både på vores faste anlæg, men også i vores nye udstillingsanlæg. Da vi allerede har moduler i den størrelse, har det været et naturligt valg at opbygge det nye udstillingsanlæg i tilsvarende modulstørrelser, som passer med vores industrimoduler. Valget er faldet på løse bordplader fra Ikea (Linnmon, kr.89,-) som er 60 x 100 cm.

Udover størrelsen og prisen, har pladerne fra Ikea den store fordel, at de er industrielt fremstillet, hvorfor de er nøjagtigt lige store, har en forholdsvis lav vægt, og er formstabile. Alle egenskaber er optimale i forhold til anvendelsen.

Princip for udstillings anlæg

Princip for udstillings anlæg

Da vi på hjørnerne ønsker at imødekomme en radius på min. 130 cm. og samtidigt ønsker lette og håndterbare størrelser, er vores løsning følgende; seks femkantede plader i hver ende.

 

Princip for endestykke

Princip for endestykke

 

Hjørner udskæres af MDF eller X-finer plader, se principiel illustration. Disse plader udskæres, som vist i tegningen, og ”skraverede felter i bunden skæres ud, for at opnå lavere vægt. Der påmonteres kanter af 10-12 mm. birke X-finér, og rammerne stabiliseres af flamingo. Spor udlægges på strimler af X-finér, skåret på mål, for at holde vægten nede.

Det nye udstillingsanlæg bliver pt. otte meter langt mellem hjørnerne og ca. fire meter bredt. De otte meter giver plads til to industrimoduler á fire meter, og vi arbejder allerede med en mulig udvidelse på yderligere fire meter, således at vi har plads til tre industrimoduler á fire meter

 

Landskab

Der vil blive én ende med klippe/ørken landskab og én ende med urban/industrimæssig bebyggelse

Paradestykke ved moduler.

Landskabsmæssigt; ørkenstrækning, evt. med trailer park ved industri enden.  Sporene trækkes evt. fra hinanden, så de fremstår som to forskellige selskaber, evt. med forskellig farvet ballast. Opbygges på Ikea plader, påføres med flamingo eller lignende.

Opstillingssporet.

Opstillingssporet laves på plader fra IKEA, der påmonteres kanter af birke X-finér eller MDF. Der vil blive plads til ni spor ved denne løsning. De færdige plader vil veje omkring 10 kg. og vil være meget ”stabelbare”

Der skal som udgangspunkt ikke ballastes eller laves landskab på opstillingsstykkerne.

Landskabsmoduler ved opstillingsspor.

Der skal laves et landskabs/paradestykke, som delvist kører over opstillingssporene. Se billede af Muck-up. Vi vil lave en konstruktion som hægtes på opstillingssporene, og konstruktionen laves i MDF eller birke X-finér. Pladerne udskæres som vist på muck-up, med huller for at nedbringe vægten. Konstruktionen afstives med flamingo.  Det er tanken at lave dramatisk bjerglandskab og midt på strækningen bliver landskabet højere end ved hjørnerne.

Muck-up af landskabs modul

Muck-up af landskabs modul

Dette er  den grundlæggende baggrund og plan for den tredje udgave af vores udstillingsanlæg 3. gang er lykkens gang, som man siger. Følg med i opbygningen og udviklingen i næste update.

One thought on “Planen”

  1. Pingback: Glæd dig til Hobbymessen | Golden Spike
  2. Trackback: Glæd dig til Hobbymessen | Golden Spike

Comments are closed.